Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szomszédok Egymásért Mozgalom

szem.jpg

Szomszédok Egymásért Mozgalom

 A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) olyan társadalmi bűnmegelőzési program, amelynek célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása. 


Magyarországon jó ideje elfogadott élethelyzet, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a rendőrségtől várják. Nem taglalva a rendőrség helyzetét tudjuk, hogy ezt egyedül nem vállalhatja fel. 
A rendőrség munkáját segítő polgárőrség teljesít szolgálatot. A bűnmegelőzésben elkötelezett, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak. 
Bárhol is élünk fontos szerepet játszik életünkben a lakókörnyezet és a közösség, amelynek mi is tagjai vagyunk. Lehet ez lakótelep vagy faluközösség, az emberek együttműködésére mindig szükség van. Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjaivá válunk a bűnözőknek. Könnyű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. 
Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket vagy éppen annak számszerű növekedését, azaz mindnyájuknak szerepet kell vállalnunk aktív bűnmegelőzésben. 
A lakóközösségek nem fordíthatják teljes figyelmüket a kisebb lakóközösségekre a biztonság megteremtésében, fenntartásában, ezért indokolt a SZEM megalakítása. 
A külföldi példák szerint eredményességét annak köszönheti, hogy a mozgalomban résztvevők életvitelét nem változtatja meg. Ennek ellenére a bűncselekmények elkövetésével szemben védettséget ad, ezzel egyidejűleg egyfajta szociális biztonságot nyújt. 

A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre, felelősséget éreznek saját és mások élet-és vagyonbiztonsága iránt. 

A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is ha bármennyi időre elhagyja otthonát. A mozgalomban részvevőknek nem feltétlen az a feladatuk, hogy bűnelkövetőt fogjanak el, szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulóknak. 

Tisztelt Polgártársak! 

„Közbiztonsági közügy, olyan állítás ez, amelynek igazságát az élet bizonyítja nap mint nap. És éppen mert nincs ember ebben az országban akit a közbiztonság helyzete nem érint, össztársadalmi gondról beszélünk. 
Ha egy probléma össztársadalmi, a megoldásnak is annak kell lennie….” 

A bűnözés azt fenyegeti, aki ami embereknek a legdrágább, szeretteiket, saját életünket, egészségünket, féltett értékeinket, biztonságunkat. 
Tudjuk, hogy a bűnözés a társadalom betegsége. Soha nem szüntethető meg, sőt újabb és újabb formái jelennek meg, újabb és újabb veszélyeket hordozva magunkban. 

A bűnt ott lehet megelőzi, ahol megvalósul és azok előzhetik meg, akiket fenyeget. Mindannyiunk bármelyik pillanatban bármely bűncselekménynek, bűnözőnek lehetünk sértettjei, áldozatai. Tehát megelőzni mindannyiunk közös érdeke, sőt talán erkölcsi kötelezettsége is. 

Erre szervezet szerűen akkor van a legnagyobb esély, ha – az utóbbi időben elterjedt technikai megoldások mellett- jobban kiaknázzuk a legalapvetőbb emberi kapcsolat rendszert a „SZOMSZÉDSÁGOT” . 

Az is közismert, hogy a történelem viharában egy-egy lakóközösségben élő „jó szomszédok” egymást segítése sok nehézségen lendítette át, vagy éppen mentett meg családokat. 

A két gondolat „a bűnmegelőzés szükségességek és a közösség felelősség” összekapcsolása bármilyen természetesnek tűnik is, nem történt meg igazán a bűnmegelőzés történetében. 

MI A SZEM? 

A SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOM OLYAN TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM, AMELYNEK CÉLJA A LAKÓKÖZÖSSÉGBEN ELŐFORDULÓ BŰNCSELEKMÉNYEK, MEGELŐZÉSE, KORLÁTOZÁSA, A BIZTONSÁGOSAB ÉLET KÖRÜLMÉNYEK KIALAKITÁSA. 

Hazánkban az a természetes, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a Rendőrségtől várják . 

Azt is tudjuk, hogy a polgárőr elkötelezett szolgálatot teljesít, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak. 
Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjává válunk a bűnözőknek. Könnyű, sőt könnyelmű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. 
Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket, vagy éppen annak számszerű növekedését. Mindegyikünknek létfontosságú szerepet kell játszania és aktívan részt vennie a bűnmegelőzésben, ezért alakult meg a „SZEM”. 

A MOZGALOM LÉNYEGE, HOGY AZ EGYMÁS SZOMSZÉDSÁGÁBAN LAKÓK AZ ÁTLAGOSNÁL SOKKAL JOBBAN FIGYELNEK VIGYÁZNAK EGYMÁS ÉRTÉKEIRE ÉS KÖZVETLEN LAKÓKÖKÖRNYEZETÜKRE, FELELŐSÉGET ÉREZNEK SAJÁT ÉS MÁSOK SZEMÉLYI, TÁRGYI ÉRTÉKEI IRÁNT. 

Azzal, hogy figyelünk egymásra, nyilvánvalóbbá válhatnak a gyanús dolgok és ha megbizonyosodtunk arról, hogy az általunk észlelt esetek törvénysértéshez vezetnek, értesítsük az illetékest. 
A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát. 

Egy adott közösségi területen kialakított jelző-riasztó rendszer szükség esetén történő működtetése AZ AZONNALI SEGITSÉGNYUJTÁS PÓTOLHATATLAN ELŐNYEIT BIZTOSITJA. 
Riasztás esetén amely történhet baleset (pl. konyhai) tűz, vagy veszélyeztetettség esetén az egy- másfél percen belül odaérő szomszéd azonnal segítséget nyújthat. 

Fenyegetett, szorult helyzetben lévőhöz ő az aki rendőrt tud hívni, a magatehetetlen emberhez, ő hív mentőt vagy tűzoltókat. 

Mint ezekből is látszik az embertársaik érdekében fellépő szomszédoknak nem feltétlenül az a feladatuk, hogy betörőt fogjanak, vagy szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak (bár alkatuktól függetlenül ez nem kizárt) hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulónak. 

Ezeknek a jelző-riasztó berendezéseknek a kiépítése egyszerű. 

Egyszeri befektetéssel kialakítható. Rendszerint csak a lakókörnyezetet riasztják. Egy közepes méretű hevederzárt (+beszerelési díj) lakásonkénti árából a rendszer telepíthető. 

A SZEM CÉLJA: 
• Helyi szinten csökkenteni a bűnözési lehetőségeket azáltal, hogy elriasztjuk a leendő tolvajokat, garázdákat, vandálokat. 
• Kialakítani a közösségi szellemet, így mindenki hozzájárulhat a saját és mások tulajdonának védelméhez, kölcsönös együttműködésen és párbeszéden keresztül 
• Tájékoztatni azokat az aktivistákat, együttműködőket embereket a gyanús személyekről és tevékenységekről, aki közvetlenül tartják a kapcsolatot a rendőrséggel (pl. polgárőrök). 
• Ha lakókörnyezetében gyanús idegen vesz észre: először a helyi polgárőr képviselőt értesítse. 

Minden lakóközösségnek önállóan kell döntenie arról, hogy a SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOMBA be akarnak-e kapcsolódni. Csak gondoljunk bele mennyivel kényelmesebb, megnyugtatóbb lehet azt tudni, hogy szomszédunk folyamatosan vigyáznak lakásunkra, házunkra és probléma esetén értesítenek minket. 

A mozgalom elindításával saját környezetünkben kialakulhat egy jobb közösségi szellem, biztonságosabb, nyugodtabb és segítőkészebb légkör vehet majd minket körül, mellyel javulhat élet minőségünk. 

MIKOR KIT ÉS HOGYAN KELL ÉRTESITENI. 

Gyanús körülmények: 
• Feltűzően nézelődő, őgyelgő személyek lakások, gépkocsik krül, 
• Lakásokba becsöngető, ablakokon beleselkedő, különböző ürüggyel bekéredzkedő személyek, 
• Gyermekintézményeknél játszótereken a gyermekekkel beszédbe elegyedő gyanús személyek. 
• Más lakásában, kertjében tartózkodó idegenek (ha tudjuk, hogy a tulajdonos nincs otthon) 
• Nyitott ablakok olyan lakásban, ahol tudjuk, hogy a tulajdonosok nincsenek otthon 
• Az utcán feltűnően lassan, többször elhaladó gépkocsi, 
• Idegenek akik a gépkocsi ajtaját próbálják felnyitni. 
• Randalirozó, hangoskodó, kukákat, közlekedési táblákat rugdosó személyek, 
• A járókelőket inzultáló, azokat megállásra kényszerítő személyek, stb. 

A fenti gyanús körülmények esetén célszerű a rendőrség és a polgárőrség helyi képviselőjét, helyettesét értesíteni. 

Folyamatban lévő bűncselekmények: 
• Lopás 
• Rongálás, vandalizmus 
• Betörés 
• Rablás 
• Gépkocsi feltörés, lopás 
• Gyermekek molesztálása 
• Verekedés, garázdaság 
• Közúti baleset. 

A folyamatban lévő bűncselekmények esetén a rendőrséget kell értesiteni, ezt követően pedig a helyi polgárőrség képviselőjét. 

NAGY SEGITSÉGET NYÚJT HA PONTOS RÉSZLETES, HATÁROZOTT LEIRÁST AD A SZEMÉLYRŐL, GÉPJÁRMŰRÖL. 

Gyanúsított személy azonosítása: 

• Neme 
• Kora 
• Magassága 
• Súlya 
• Bőr színe 
• Arc részletek- szemek színe, formája, szemöldök alakja, színe 
Száj és ajkak, fül, orr nagysága és alakja, rácok, 
Telt, normál vagy beesett 
Bajusz, szakáll 
• Haj viselet, hajszín 
• Nyak, 
• Ádámcsutka 

Különleges ismertetőjelek:

tetoválás 
Sebhelyek 
Járás 
Sérült vagy hiányos test rész 
Beszéd 

Mit mondott a gyanúsított?

A nála látott szerszám vagy fegyver leirása. 

Gépjármű azonosítás: szín, gyártmány, modell RENDSZÁM kocsiszekrény típusa, sérülés, rozsdafolt, antenna, matrica, kabalák. 

LAKÁSBETÖRÉS ELLENI VÉDEKEZÉS: 

Riasztás 

A korszerű technikai berendezések a vagyonvédelem területén is jelen vannak a piacon. Szolgáltatás és érfekvésben is széles választék áll a rendelkezésünkre. 

Döntésünket anyagi lehetőségünk és az ésszerűség befolyásolják. 

A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány szolgáltatást, amelyekkel a legtöbb város biztonságtechnikai szaküzleteiben találkozhatunk. 

• Ajtónyitás érzékelő 
Alkalmas panellakások ajtainak védelmére 
• Üvegtörés jelző 
Bármely mechanikai sérülés éri a védett üveget, hangjelzést ad és jelez az illetékesnél. 
• Mozgásérzékelő 
Aktivizálás után az adott zárt téren belül mozgások esetén riaszt. 

SZEMÉLYI BIZTONSÁG MÓDSZEREI, ESZKÖZEI 

Az óvatosság az egészséges gyanakvás az Ön biztonságát szolgálja. Bízzon ösztöneiben. 

Tanácsaink: 

• Szereljen fel nagy látószögű „kukucskálót” otthona ajtajára 
• Névtábláján ne szerepeljen, hogy Ön egyedül álló hölgy 
• Ne nyisson ajtót bárkinek, 
• Házalókat ne engedjen be lakásába 
• Ha Önnek ismeretlen díjbeszedő a lakásban lévő mérőórát akaja leellenőrizni, kérje el az igazolványát és telefonon kérdezzen rá a valóságra, ez idő alatt az illető maradjon lakáson kívül 
• Ha valaki vészhelyzetre hivatkozva telefonálni szeretne otthonából, intézze el Ön a hívást 
• Ha arra gyanakszik, hogy lakásában valaki tartózkodik mikor Ön hazaér, ne lépjen be, hanem távozzon és hívjon segítséget. 
• Ha ismeretlen emberrel beszél telefonon ne adjon ki az Ön személyére vonatkozó tájékoztatást 
• Üzenet rögzítőjére ne azt mondja, hogy „pillanatnyilag senki nincs itthon” hanem, hogy „jelenleg nem tudok a rendelkezésére állni” 
• Ha Ön távozik otthonából ne hagyjon az ajtón semmilyen üzenetet 
HA TÖBB NAPRA ELUTAZIK EZT JELEZZE A HELYI POLGÁRŐRSÉG KÉPVISELŐJÉNEK 
• Sétálás, lakás, ház gyalogos megközelítése esetén kerülje az elhagyott, ki nem világított helyeket, sétáljon a járda mentén, vagyis az ajtó bejáratoktól, bemélyedésektől távol 
• Ha gyanakszik arra, hogy követik, menjen a legközelebbi üzlethez 
• Ha a felvonóban megtámadják, próbálja használni a vészjelzőt