Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Társasházak elektronikus adóbevallása

Az elektronikus adóbevallás a kormányzati Ügyfélkapun keresztül történik. Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása után biztonságosan kapcsolatba léphessenek a NAV-val illetve más, elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervvel.
Ügyfélkapun keresztüli elektronikus adóbevallás megtételéhez Önnek valamelyik Okmányirodában egy alkalommal személyesen kell megjelennie egy azonosítási eljárás, regisztráció lebonyolításáért.
 
A regisztráció menete
A szolgáltatások használatához önnek szüksége van egy e-mail címre.
Az okmányirodában az ügyfelek e-mailben megkapják az egyszer használható ún. aktiváló kódot, ha az okmányirodában megadják kívánt felhasználói nevüket (azonosítójukat) és már létező e-mail címüket. A felhasználói nevükkel és az aktiváló kódjukkal az Ügyfélkapun bejelentkezve választhatnak saját jelszót, majd ezt használva tudják az interneten a Kormányzati Portál Ügyfélkapuján keresztül bevallásaikat és adatszolgáltatásaikat elektronikus úton a NAV-hoz benyújtani.
 
A NAV-nál is regisztráltatni kell
Annak a magánszemélynek, aki más magánszemély, Egyéni vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet bevallását, adatszolgáltatását szeretné beadni, az okmányirodai regisztrációt követően az általa képviselt adózó székhelye szerinti APEH Igazgatóságnál is regisztráltatnia kell ezt a tényt. Ehhez ki kell töltenie az elektronikus adóbevallást és adatszolgáltatást választó adózóknak készített “Regisztrációs adatlapot”.
 
A “Regisztrációs adatlapot” annak az adózónak aláírásával kell hitelesíteni, akit az említett magánszemély képviselni fog. A “Regisztrációs adatlap” kitöltését a szintén letölthető útmutató is segíti.

A “Regisztrációs adatlap” az adózó székhelye szerint illetékes NAV Igazgatósághoz személyesen vagy postai úton juttatandó el. Amennyiben az adózó a “Regisztrációs adatlapon” az elektronikus bevallás, adatszolgáltatás benyújtására olyan magánszemélyt hatalmaz fel, aki erre csak meghatalmazással jogosult, úgy a szükséges meghatalmazást is csatolni kell.